Mahu menarik minat anak untuk belajar bahasa Inggeris? Mereka sering merungut kerana katanya bahasa Inggeris susah?

Bahasa Inggeris adalah antara bahasa terpenting dalam dunia. Penguasaannya membolehkan seseorang individu itu melangkah lebih jauh dalam  kariernya. 

Kebanyakan ibubapa dan guru-guru pasti mahukan yang terbaik untuk anak-anak mahupun anak didik mereka. 

Jadi, usahlah bimbang. Jom baca artikel ini untuk mengetahui tips-tips menarik minat kanak-kanak licik untuk belajar bahasa Inggeris!

12 Tips Belajar Bahasa Inggeris Yang Menyeronokkan

belajar bahasa inggeris

Nak belajar bahasa Inggeris dengan mudah, pantas dan menyeronokkan? Mudah sangat sebenarnya!

Berikut merupakan 12 tips belajar bahasa Inggeris (kami ada selitkan juga beberapa tips mengajar bahasa Inggeris. Selamat mencuba!):

 1. Menonton filem

Belajar bahasa Inggeris menerusi filem adalah paling mudah sekali kerana siapa sahaja yang tidak menonton filem pada abad ini?

Terdapat banyak filem-filem diluar sana seperti Frozen, atau filem-filem keluaran Disney lain dalam bahasa Inggeris yang boleh dipilih dan ditapis untuk tontonan anak-anak. 

Malah, anda bebas untuk memilih filem yang sesuai untuk tontonan bersama-sama keluarga atas tujuan hiburan juga, best kan? 

 1. Karaoke

Selain dapat mengeratkan hubungan antara keluarga, aktiviti ini sangat menarik sekali!

Selain daripada menyanyi di pusat karaoke, boleh sahaja anda memasang lagu-lagu bahasa Inggeris di Youtube dan menyanyi bersama-sama anak anda.

Pilih dan belajar beberapa lagu Inggeris, kemudian praktis intonasi dan gaya tuturan Inggeris serta fahamkan maknanya.

 1. Bertutur dengan penutur asli

Anda memiliki kenalan yang merupakan penutur asli bahasa Inggeris? Tunggu apa lagi! Berikan peluang kepada anak anda untuk bertutur bahasa Inggeris dengannya.

Sewaktu perbualan berlangsung, anak anda akan pantas pick up bahasa Inggeris dari penutur asli tersebut untuk disimpan sebagai kosa katanya. 

 1. Role-play

belajar bahasa inggeris

Jika agak sukar untuk mencari penutur asli bahasa Inggeris, boleh sahaja lakukan aktiviti role-play.

Role-play ini apabila anda memberikan beberapa senario kepada kanak-kanak seperti membeli-belah, memperkenalkan diri tetapi dalam bahasa Inggeris.

Selain daripada membina keyakinan dalam diri kanak-kanak, kosa katanya juga akan bertambah dalam keadaan dirinya berasa seronok.

 1. Tulis blog

Penggalakan anak-anak untuk menulis sesuatu di dalam blog merupakan sesuatu yang bagus.

Hal ini kerana ia akan memupuk minat menulis dalam bahasa Inggeris dalam diri anak-anak pada peringkat awal. Bukan sahaja itu, mereka juga akan cakna dengan penggunaan IT.

 1. Belajar melalui lagu

Lagu-lagu yang menarik sering didendangkan di dalam radio malah kini lebih mudah untuk diakses seperti platform Youtube, Spotify dan sebagainya.

Maka, ramai anak-anak kecil yang tahu tentang lagu-lagu terkini, mungkin sebutannya kurang jelas tapi melodi itu ada.

Ibubapa dan guru-guru boleh menggunakan peluang ini untuk mengajar kanak-kanak bahasa Inggeris tetapi dengan halus dan menyeronokkan.

 1. Cari lokasi sesuai

Belajar bahasa Inggeris di tempat yang sama dapat mengundang rasa bosan. 

Sesekali, boleh keluar ke ruang lain selain dari bilik ataupun ke taman kerana perubahan persekitaran dapat merangsang minda untuk lebih pantas menyerap maklumat.

 1. Belajar melalui video

belajar bahasa inggeris

Dalam era yang serba moden ini memang sangat mudah untuk akses konten dalam bahasa Inggeris. 

Selain daripada menonton video-video hiburan bahasa Melayu, apa kata tonton video-video hiburan dalam bahasa Inggeris juga sekali-sekala?

 1. Belajar melalui TV

Program-program di TV juga menawarkan pelbagai jenis pilihan rancangan yang menarik dalam bahasa Inggeris. 

Cuma, pastikan tontonan adalah yang terpilih sahaja serta secara terkawal agar kanak-kanak tidak ketagih untuk menonton TV. 

 1. Pastikan ia mudah

Untuk pemula, bahasa Inggeris perlu diajar secara mudah dan ringkas agar dapat cepat tangkap dan difahami dengan betul.

Hal ini juga agar kanak-kanak dapat memiliki asas yang kukuh untuk mereka bina kosa kata dan tatabahasa mereka kelak. 

Anda boleh terapkan dalam arahan berbentuk bahasa Inggeris yang ringkas seperti “Stand up and stay still” berbanding “Can everyone please stop what they’re doing and stand up”.

 1. Pastikan ia menyeronokkan

Kanak-kanak mudah hilang perhatian dan cepat berasa bosan, jadi, perlu dipastikan agar setiap aktiviti mereka untuk belajar bahasa Inggeris adalah secara menyeronokkan.

Terdapat banyak sumber-sumber dan aktiviti-aktiviti yang boleh dilaksanakan, semuanya boleh didapati secara atas talian.

 1. Melalui bahan bacaan 

belajar bahasa inggeris

Pupuk minat kanak-kanak untuk membaca dalam bahasa Inggeris agar dapat membina kosa kata dan struktur tatabahasa mereka.

Dapatkan buku-buku bahasa Inggeris sama ada di perpustakaan ataupun secara pembelian di mana-mana kedai buku. 

Belajar Bahasa Inggeris Dengan PlayLab Classrom

Ibu bapa atau guru-guru tidak perlu risau, cubalah aplikasi permainan yang sangat menarik dan interaktif iaitu Playlab Classroom!

Konsep gamifikasi yang unik serta berunsurkan ilmiah dapat menarik minat kanak-kanak kecil berusia 4 tahun ke atas agar mereka lebih suka dan seronok untuk belajar bahasa Inggeris. 

Antara keistimewaan permainan ini ialah kerana bentuk visualnya yang amat menarik perhatian. 

Konsepnya yang ceria serta berwarna warni yang mampu merangsang tumbesaran minda mereka. 

Selain itu, kemudahan seperti dwi-bahasa iaitu bahasa melayu dan bahasa inggeris dapat memberi kemudahan serta arahan permainan yang ringkas dan senang difahami. 

Maklum balas secara on the spot  akan membantu anak anda belajar secara pantas dan secara tidak langsung dapat meningkatkan kemahiran ilmu bahasa inggeris secara efisien.

Di penghujung artikel ini, anda telah memperolehi beberapa tips mengenai pembelajaran bahasa Inggeris dengan cara yang lebih mudah serta efektif dengan penggunaan alat digital sebaiknya. 

Semoga tips-tips ini memberi manfaat kepada anak-anak anda dalam penguasaan ilmu bahasa Inggeris.

Dengan adanya aplikasi Playlab Classroom ini sudah tentunya akan menarik minat kanak-kanak untuk bermain sambil belajar di samping meningkatkan tahap intelektual mereka. 

Apakah itu Playlab Classroom?

Playlab classroom merupakan aplikasi permainan yang berteraskan ilmu pembelajaran yang  memfokuskan lima subjek teras pra sekolah iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris ,Matematik ,Sains dan Pendidikan Islam yang diiktiraf oleh KPM. 

Setiap permainan mempunyai gamifikasi serta keunikan yang tersendiri bagi anak-anak menyelesaikan mengikut daya kreativiti sendiri. Aplikasi ini didatangi dengan tiga pakej yang berbeza:

Classroom Starter, Lite, Pro

Classroom Starter

Pakej ini tertakluk kepada seorang pengguna sahaja dan pengguna boleh akses semua konten serta layak mendapatkan standard online support. 

Classroom Lite

Pakej ini membolehkan sehingga 3 pengguna untuk mengakses semua konten premium serta mendapatkan priority online support. 

Classroom Pro

Pakej ini membolehkan sehingga 5 pengguna untuk mengakses semua konten premium serta mendapatkan priority online support.

Faedah kepada ibu bapa serta guru di mana mereka diberi kelebihan untuk memantau prestasi serta perkembangan anak-anak melalui fungsi ‘parent dashboard’. 

Setiap permainan pembelajaran bagi setiap subjek akan direkod secara tersusun dan memberi analisis penting kepada penjaga.

Cool Code Playlab merupakan sebuah game studio dari Cool Code yang mencipta pembelajaran secara gamifikasi dengan berfokuskan pada kandungan prasekolah.

Malah, ibubapa dan guru boleh memantau perkembangan kanak-kanak melalui dashboard. 

Aplikasi ini memiliki pelbagai jenis permainan yang menguji minda kanak-kanak mengikut subjek-subjek teras sekolah termasuklah bahasa Melayu, Matematik, Sains, Agama Islam. 

Bukan sahaja bahasa Inggeris tau!

Aplikasi Playlab Classroom mempunyai misi untuk membantu kanak-kanak dalam mencapai pembelajaran yang lebih efektif dan menarik.